Opomíjená tradice

Bezinkový sirup z plodů je pochoutka, kterou připravujeme jen zřídka. Možná proto, že na podzim, kdy bobule dozrávají, máme na výběr spoustu jiného ovoce, možná proto, že je zpravidla rychle ozobají ptáci. Je to velká škoda, protože tyto bobule mají prokazatelné léčivé účinky. Působí proti bolestem, dokonce při velmi bolestivém zánětu trojklaného nervu. Při jejich sběru a zpracování však musíme dávat velký pozor.

Pozor na bobule!

V nezralém stavu jsou totiž mírně jedovaté. Tato jedovatost a projímavé účinky se ztrácí dozráním a úpravou, proto je ideální je usušit, nebo krátce povařit. Kromě sirupu za tepla i za studena z nich můžeme připravovat různé čaje a odvary, případně chutný likér. Ze sušených plodů lze připravit také drť, která je ideální surovinou pro rychlou přípravu čaje v zimě.

Opomíjená tradice
4 (80%)1